• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

FMC

Finnish Maritime Cluster

  • Home
  • FMC
  • Research
  • Funding
  • About
  • News

Suomalaisen meriklusterin tulevaisuus on nyt

Centrum Balticumin ja Suomen Meriklusterin 9.10.2018 järjestämä tulevaisuustyöpaja keräsi yhteen lähes viisikymmentä merialan asiantuntijaa.

”Ei tulisi kysyä mitä, vaan miten”, korosti Pia Heikkurinen Sitrasta, puhuessaan suomalaisen meriklusterin tulevaisuudesta.

Mooren laki on monelle tuttu. Sen mukaan transistorien lukumäärä mikropiireissä kaksinkertaistuu kahden vuoden välein. Laki on pitänyt pitkään paikkansa ja monella muulla teollisuuden alalla kehitys on ollut yhtä hurjaa. Suomen Varustamojen johtava asiantuntija Sinikka Hartonen kuitenkin muistutti, että kehityksen vauhti ei päde kaikkeen. ”Jos Mooren laki pätisi esimerkiksi vuoden 1971 Kuplavolkkariin, kulkisi Kupla 300.000 kilometriä tunnissa, litralla bensaa ajaisi miljoonia kilometrejä ja se maksaisi noin neljä senttiä”, Hartonen kevensi. Hartonen toi esityksessään esille keskeisiä meriklusterin tulevaisuutta koskevia kysymyksiä: vaihtoehtoiset polttoaineet, optimisointi, yhdistettävyys ja ennen kaikkea digitalisaation mahdollistaman ”digitaalisen mallin.” Tulevaisuudessa rahtilaiva ei enää ole kuin saari, vaan laivan tekniikkaa voidaan reaaliajassa seurata.

Leena Jokinen Turun yliopiston tulevaisuuden tutkimuskeskukselta esitteli tulevan kymmenen vuoden aikajänteellä vaikuttavat muutosvoimat. Jokisenkin listalla ensimmäisenä oli fossiilisten polttoaineiden korvautuminen uusiutuvilla. Hartosen tapaan myös Jokinen peräänkuulutti uusien innovaatioiden kykyä kaupallistua. “Yhtenä suurimmista riskeistä tällä hetkellä on hitaus reagoida sekä nurkkakuntaisuus, myös koulutuksen ja osaamisen häviäminen Suomesta on estettävä.”

Turun kauppakorkeakoulun Disruption Labin Aki Koponen muistutti, että teknologia on vain yksi tekijä markkinoita mullistavissa innovaatioissa. ”Oikeiden partnereiden löytäminen on tärkeää, sitouttavan ja asiakasta palvelevan liiketoimintamallin löytyminen elintärkeää muutokselle”, Koponen painotti. Myös Sitran Heikkurinen alleviivasi yhteistyön merkitystä tulevaisuudessa. ”On luotava ennenkuulumattomia yhteistyökumppanuuksia – tulevaisuuden menestyjiä ovat ne, jotka osaavat yhdistellä pisteet oikein.”

Visioista käytäntöön

ECOPRODIGI -hankkeen projektipäällikkö Milla Harju esitteli kuinka tulevaisuutta tehdään jo nyt. ”ECOPRODIGI -hankkeessa kehitetään muun muassa 3D -skannausjärjestelmää, jolla voidaan tulevaisuudessa kehittää mainittuja digitaalisia malleja laivoista.” Hankkeen yli kaksikymmentä partneria Itämeren alueelta tulevat toimimaan esimerkkinä globaalille merenkululle.

Puheenvuorojen jälkeen tulevaisuutta tehtiin käytännössä. Osallistujien pientyöpajoissa katsottiin rohkeasti tulevaisuuteen ja työpajan tulokset  julkistetaan marraskuun alussa. Tulokset esitellään joulukuussa myös Suomen Meriklusterin järjestämän Breaking Waves -seminaarin Think Tankissa, johon osallistuu yli kaksikymmentä eurooppalaisen meriteollisuuden vaikuttajaa.

Tästä linkistä työpajan tuloksiin.

News

Primary Sidebar

Upcoming events

Suomen Meriklusteri: Yhdessä kohti vihreää tulevaisuutta 27.4.

Past Events

Fairway Forward 1.9.2022

Rahoitusinfo / Funding info in Finnish 8.12.2020

Breaking Waves is back – this year as a virtual event. Registration is open!

Fairway Forward webinar 13.10.2020

EU:n T&I-ohjelmat ja Suomen meriklusteri 27.1.

Funding info Mariehamn

Breaking Waves conference 2019

Fairway Forward seminar – best practice and think tank for green and smart shipping

Suomen Meriklusteri Suomi Areenalla 18.7.

FUNDING INFO DAY FOR MARITIME SECTOR, SHIPPING, LOGISTICS AND MARINE INDUSTRIES, 27.11.2018, Helsinki

FMC

REKISTERISELOSTE

PRIVACY POLICY

Contact and more information:
info@finnishmaritimecluster.fi

Copyright ©2022 · Finnish Maritime Cluster - All Rights Reserved - Made in Stoked Creative